Cum să treci peste frica de eșec
Dacă te-ai întrebat vreodată ce stă între tine și curajul de a face acele lucruri la care visezi aproape zilnic însă nu reușești niciodată să le îndeplinești, răspunsul e foarte simplu: frica de eșec.
Teama de scenă este o provocare pe care mulți actori o întâmpină, dar cu tehnicile potrivite, aceasta poate fi depășită. Cursurile TeenMedia oferă soluții eficiente pentru a învăța cum să transformi frica în încredere și să strălucești pe scenă. Învață cum să controlezi emoțiile și să îți îmbunătățești prezența scenică.
Mici minciuni pe care ni le spunem
Cu toții visăm în secret să facem acel ceva care ne place cu adevărat, care să ne dea impresia că putem schimba lumea, acel ceva care e adânc ascuns în noi, dar ne-am găsit tot timpul motive să nu-l facem. ”Ce mult mi-ar plăcea să…”, dar ”n-am timp”, ”n-am bani”, ”mă fac de râs”, ”nu-mi aduce niciun venit”, ”e prea târziu”, ”e prea devreme”, ”poate după ce…”, ”de luni mă apuc”. Frica de eșec e inamicul perfect: ucide orice dorință de a încerca ceva nou sau de a ieși din puful ademenitor al confortului.
Condica de visuri sfărâmate
Dacă am fi ținut o condică cu oamenii peste 30 de ani care se prezintă la înscrieri la cursuri de actorie cu regretul că nu și-au urmat calea, ci au mers dupa ce le-a dictat familia sau standardele ”așa se face” impuse de societate, acum am avea o carte foarte, foarte groasă de visuri sfărâmate. Am fost crescuți și obișnuiți cu sacrificiul și de cele mai multe ori, cei care se avântă în afara normelor comun acceptate și explorează noi stiluri de a-și duce existența fac asta sub umbra unui posibil eșec. Iar în cultura noastră, greșeala este capitală și se promovează ideea că mai bine stai la locul tău decât să te aventurezi într-o direcție nouă și să eșuezi. Mai exact, cei din jurul nostru nu sunt prea îngăduitori cu cei care încearcă și nu reușesc. Mai degrabă sunt critici și neînțelegători pentru că asociază greșeala sau eșecul cu persoana care încearcă, nu cu încercarea în sine. Frica de eșec inhibă creativitatea și dorința de a încerca lucruri noi.
Greșelile sunt cheia dezvoltării
Ce am învățat noi din toată experiența de peste 10 ani pe care o avem în cursurile de dezvoltare personală este că frica de eșec omoară toate ideile și oportunitățile. Pe când greșelile sunt experiențe care te ajută constant să evoluezi. Așadar, care-i prețul pe care îl plătești pentru frică? Răspunsul e logic: prețul succesului. Cei care nu riscă nu au cum să câștige.
Însă poți încerca să minimizezi acest risc prin setarea unor obiective realiste. Înainte să încerci ceva nou sau chiar un curs de dezvoltare personală, ar trebui să ai în minte care sunt așteptările tale.
Ce spun cei care au riscat la curs
I-am întrebat pe cursanții noștri care sunt principalele lucruri pe care le-au învățat în urma cursului de actorie și cum au reusit ei sa treaca peste frica de eșec. Iată ce a rezultat:
- Include greșeala în planurile tale. Deși de cele mai multe ori suntem înclinați să vedem succesul, altfel de ce ne-am mai apuca de ceva nou, incertitudinea, greșeala, eșecul sunt parte din încercare. Însă dacă te expui constant la încercări și greșeli constante, șansa de a eșua se minimizează, iar cea de a reuși crește.
- Pregătește-te să te faci de râs. Pentru că atât pe scenă, cât și în viață, trebuie să ne asumăm diferite roluri, teatrul îți oferă posibilitatea să renunți la ego și să poți să accepți și acele ipostaze care sunt cumva sub nivelul tău. Să presupunem că primești rolul unui gunoier, iar tu ești în realitate un director de bancă. Pregătirea ta și statutul vor fi principalele piedici de a lua în serios rolul respectiv din teama de a nu te face de râs, însă dacă renunți la ego și intri în joc ai șansa să pătrunzi în lumea unui personaj fascinant, care te poate învăța cu totul alte lucruri despre viață.
- Scopul este dezvoltarea. Încă de la început trebuie să îți orientezi mentalitatea către creștere și să încasezi experiența ca pe o modalitate de a te dezvolta. Scopul nu este să greșești, deși asta se va întâmpla, scopul este să crești. Iar această creștere apare doar în momentul în care ai curajul să faci față unor situații și experiențe noi.
Și dacă…
În final, totul ține de perspectivă și cum interiorizezi încercările vieții – eșecul nu trebuie privit ca ceva tragic, ci ca o încercare fără succes. Iar frica de eșec este unul dintre cele mai eficiente instrumente în dezvoltarea ta personală, un fel de motor care activează toate resursele interioare pentru a asigura reușita. E adevărat, uneori ai nevoie de mai multe încercări… dar gândește-te cât de dulce este îndeplinirea unui vis pentru care ai muncit din greu! Și dacă ești în cautarea unei lecturi care să te inspire și mai mult poți încerca Mindset de Carol S. Dweck – o lectură care te convinge că abilitățile și talentele noastre pot fi foarte ușor modificate prin învățare și perseverență.
Iar la sfârșit…
What if I fall? Oh, but my darling, what if you fly? – Erin Hanson
Photo by Lidya Nada on Unsplash