Drumul de la youtube la televizor…

Am remarcat ca in ultima vreme, suntem incapabili sa facem diferenta intre frumos si urat.

Intram pe youtube. Zeci de mii, sute de mii, milioane de vizitatori la filmulete tragice cu oameni tristi. Cautam, facem remake-uri, punem vorbele de duh pe muzica si contribuim la o infernala masinarie de amagit si adormit. Frumosul. Oamenii.

Este aproape incredibil ca o persoana cum este Nicusor de la Braila poate aduna milioane de vizionari pentru, atentie, zeci de filmulete. Prima intrebare e simpla si logica: „Cine e in stare sa-si piarda timpul sa filmeze asa ceva”. Apoi celelalte intrebari curg de la sine. Cine se uita, De ce, Care e scopul – ce transmite acest Nicusor si altele.

La fel de trist mi se pare ca oamenii au ajuns sa rada la cele mai imposibile tampenii. Introduse subtil si ironic in spectacole de teatru, micile glume sau citate din „greii” youtube-ului fac sali intregi de spectatori cuminti si intelectuali sa tremure de ras in timp ce umorul superior si lucrat nu ii face decat cel mult sa zambeasca. (Caz concret – in FNT, la Spectacolul SUPERMARKET, actorii au incercat o gluma in timpul monologului Danei Voicu. Din boxe s-a auzit „Nu stiu, nu stiu eu d-astea”. Sala a izbucnit in ras isteric.)

Alte „personalitati” au depasit deja mica expunere a internetului si au devenit vedete tv. Am refuzat de mult sa mai folosesc televizorul ca mijloc de divertisment uzual, dar mutand printre canale in cautarea unui eveniment sportiv sau o emisiune, ma sperii sa vad actori, talentati si plini de umor, care au ajuns sa IMITE astfel de ilustri nimeni. Sub voalul fals al „ironizarii”, sunt invitati in emisiuni de larga audienta si sunt promovati, ajungand modele anapoda.

Poate ca gresim noi. Poate ca produsele artistice de divertisment pe care le oferim nu sunt destul de interesante pentru public. Poate ca s-au plictisit. Poate ca e timpul sa schimbam ceva. Dar nu stiu, indiferent ce am face, daca vom putea invinge inertia.

Am apreciat creatia si existenta omului care abia s-a stins dintre noi. Chiar pregateam la cursuri poezii ale lui. Am evitat sa postez ceva zilele astea pentru ca mi s-a parut ca as profita. Probabil am fi avut sute de vizitatori pentru un astfel de articol. Cred insa ca Adrian Paunescu inseamna mai mult decat cateva cuvinte insirate stangaci pe internet. Dar si in cazul lui, si in cazul lui Dinica si in cazul celorlalti, cautarile pe youtube, chiar si cu „ocazia” trecerii lor in nefiinta nu reusesc sa depaseasca elefantii cu sute de mii de vizualizari.

Probabil ca vor intra sute de vizitatori si pe acest post.