O scoala noua…

Trebuie facuta o diferenta clara intre actorul de film si actorul de teatru. Ii poti numara pe degete pe cei care le pot face cu succes pe amandoua. Sunt multi actori geniali in teatru dar slabi in fata camerei. Si invers.

Stateam zilele trecute vorba cu Mirela Zeta care spunea ca uraste regizorii care spun „actorii romani sunt slabi pe film”. Si asta nu pentru ca nu le da dreptate. Ci pentru ca i se pare ca nimeni nu face nimic sa schimbe asta. Atata vreme cat in scoala nu exista nici macar un curs coerent de arta actorului de film ca sa nu mai vorbim de o sectie speciala asa cum ar fi civilizat sa se intample.

Eu as merge mai departe si as spune ca din cei 80 de candidati admisi anul asta la UNATC la sectia actorie cu siguranta cel putin 2 treimi vor sa faca film. Din acesti 50 sa zicem studenti, cu siguranta cel putin jumatate se viseaza actori de telenovele. Si atunci as spune sa facem 3 sectii. Actori de teatru, actori de film si actori de televiziune. Interesant este insa ca desi nu exista aceste sectii, exista totusi sectia de papusi – care dupa parerea mea nu prea prezinta mare interes.

Vrem o scoala noua. Ii vrem inapoi pe Dem Radulescu, pe Amza, pe Dinulescu si ceilalti mari MENTORI pe care i-am avut si i-am pierdut. Si bagati odata sectia aia de actorie pentru film!!!

Cristian Bajora – regizor