TeenMedia Academy

600x314_201701311940

I.L. Caragiale rămâne unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai literaturii române, iar lucrările sale sunt încă relevante și astăzi. La TeenMedia, explorăm operele sale în detaliu, învățând cum să aducem la viață personajele sale pline de umor și ironie. Caragiale este o sursă de inspirație continuă pentru fiecare actor.

 

Am descoperit recent un site care-mi spune ce evenimente notabile s-au întâmplat în fiecare zi din an, de la premiere de film și teatru, până la divorțuri ale celebrităților. Astăzi, 29 ianuarie, acest site marchează ziua marelui dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, drum-roll please ??? ION LUCA CARAGIALE.

O căutare pe Google mai târziu, am găsit mai multe variante de răspuns decât mă așteptam. Data naşterii lui nenea Iancu este sărbătorită pe 30 ianuarie, însă pe certificatul de naştere e trecut că s-a născut pe 1 februarie 1852. Site-ul meu spune 29 ianuarie, iar Wikipedia 13 februarie. Eu cu cine votez? E de înțeles o ușoară confuzie între primele 3 date, consecutive de altfel, dar 13 februarie?

Capture

Să trecem mai departe la informații concrete despre Caragiale, la lucruri pe care nu mulți le știu. Cum ar fi…

După ce a fost acuzat că a plagiat drama Năpasta, deși a câștigat procesul cu ajutorul avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea, nenea Iancu s-a mutat în Berlin împreună cu familia, unde a și încetat din viață la 9 iunie 1912 (aici data nu variază ?). Trupul său a fost depus la cimitirului protestant Erster Schöneberger Friedhof, unde a stat 5 luni de zile, până în noiembrie 1912, când a fost adus la București. Povestea readucerii trupului în țară parcă a fost scrisă însuși de maestru, pentru că s-a lăsat cu tot felul de peripeții. Pe scurt, când vagonul a ajuns în Gara de Nord, nimeni nu știa ce este în el. După cercetări și telefoane, au aflat despre ce era vorba și, pe lângă asta, că vagonul rătăcise aproximativ două săptămâni pe liniile germane și austriece.

A avut cinci copii, Mateiu Caragiale, în urma relației cu Maria Constantinescu, și alți patru, Ioana, Agatha, Luca Ion și Ecaterina, cu singura sa soție, Alexandrina Burelli, pe care a cunoscut-o pe vremea când era director al Teatrului Național.

CaragialeA avut și o scurtă carieră de politician. În anul 1908, Caragiale a participat la campania electorală a Partidului Conservator-Democrat, sperând că va obţine un post de deputat, însă nu a fost pus pe liste și s-a întors la Berlin.

În ultimii ani din viață, petrecuți la Berlin, Caragiale a început să scrie o piesă întitulată Titircă, Sotirescu et Compania, o comedie în care apar personaje din alte opere ale sale, precum Nae Ipingescu sau Rică Venturiano. Din păcate însă, a murit înainte să o termine, dar textul a fost totuși publicat și e posibil să-l mai găsiți prin anticariate, dacă aveți răbdare să căutați. 

Așa, ca de final, m-a surprins (nu doar pe mine, ci și pe colegii de la TeenMedia Academy ) să aflu că nenea Iancu a fumat în ultima după-amiază a vieţii sale 80 de ţăgări. (Adevărul literar şi artistic, 1932) Oare cine a stat să le numere?